Има ли странични ефекти преболедуването на COVID-19? Според пулмолага д-р Александър Симидчиев, ако

...
Има ли странични ефекти преболедуването на COVID-19? Според пулмолага д-р Александър Симидчиев, ако
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Вирусът остава не само физически, но и психологически следи

 Има ли странични ефекти преболедуването на COVID-19? Според пулмолага доктор Александър Симидчиев, в случай че има нещо стабилно от началото на пандемията до през днешния ден, то това е коронавирусът.

" Неговата тактика е една - " аз би трябвало да заразявам ". Единственото, което се трансформира, е нашето държание ", означи доктор Симидчиев за " България заран ". 

" Имахме доста доказателства преди тази зараза, че вирусни болести могат да провокират такива неща и го видяхме на процедура с коронавирусната зараза. От изявления от чужбина и от хора в България разбрахме, че може при избрани човеци да провокира остатъчни феномени. Причината е за това е, като се изключи че визира дихателната система, той визира и кръвоносните съдове ", сподели гостът.

По думите му вирусът остава освен физически, само че и психически следи.

" Хората, които не могат да стигнат до здравна помощ, опасяват се да отидат - заболяването им става по-тежко, това са все неща, които вирусът оставя след себе си ", уточни лекарят. Според него имаме нова нормалност и е належащо да променим леко държанието си, с цел да продължим взаимно да съществуваме с ковид.

" Когато отворим дискотеки, където се събират стотици, или отворим стадиони, където се събират хиляди, това е различен вид риск ", изясни гостът за Bulgaria ON AIR.

По думите му това са местата, които са с най-голям риск от заразяване и предаване на инфекцията.

" Не става въпрос за въвеждане на драконовски ограничения, а хората да схващат за какво се случват нещата, които се случват ", добави още експертът.

Д-р Симидчиев разяснява, че няма изявления, които да са измерили вирулетността на вируса и тя да се е трансформирала.

" Има едно нещо, което се назовава репродуктивно число, т.е. колко хора се заразяват от един инфектиран, това репродуктивно число може да търпи промени, само че то търпи промени въз основата на нашето държание. Ако ние се разделим на огромно разстояние едни от различен, репродуктивното число ще спадне - не тъй като вирусът се е трансформирал, а тъй като нашето държание се е трансформирало ", изясни експертът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР